Een terugblik met Sandra Sijbrandij

talen: ennl

8 oktober 2024 door Marjolein van der Veen

Sandra is medewerker bij de gemeente. Daar is ze 18 jaar geleden begonnen als projectleider Samen duurzaam bij de afdeling Milieu. In die functie heeft ze Harmen en Diana gevraagd voor input en zo is MeetJeStad ontstaan. Nu gaat Sandra met pensioen. Reden om samen met haar terug te blikken.

20241008 Sandra Sijbrandij.JPG

Haar opdracht was:  Hoe krijg je inwoners betrokken bij de beleidsplannen met betrekking tot o.a. het klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit. 

Sandra ging praten met mensen die er verstand van hebben. Bijvoorbeeld: Tuinen lopen vol water bij de huidige hoosbuien en er is weinig biodiversiteit. Daarom ging ze praten met tuinontwerpers. Als je minder tegels in de tuin hebt dan is er meer plek voor gevarieerd groen en kan het water beter de grond in bij hoosbuien, vertelden ze. Dit leidde tot Operatie Steenbreek. En nu ook landelijk de wedstijd tegelwippen, in welke gemeente worden de meeste tegels uit tuinen gehaald.  

Zo praatte ze ook met aannemers over huizen isoleren, zonnepanelen op het dak en over energie diep in de grond.

Bij een vleermuizen project werd er gemeten. Dat gaf veel bewustzijn bij de deelnemers, waaronder Sandra. Dat bracht haar op het idee dat burgers meer bewustzijn over het klimaat zouden krijgen als ze konden meten. Bij een bijeenkomst was er iemand die over de WAR vertelde. Sandra maakte een afspraak met Harmen en Diana. Zij hadden het idee om een meetkastje te ontwikkelen dat temperatuur meet. En dat zo eenvoudig was dat burgers het zelf in elkaar konden solderen en in hun tuin konden ophangen. Sandra werd er helemaal enthousiast van!!! 

Zo gezegd zo gedaan, maar snel ging het niet. Er was ook veel te doen. Er werd een printplaatje ontwikkeld en software ervoor geprogrammeerd, testen gedaan met verschillende huisjes waar het printplaatje in moet zitten omdat het anders last heeft van zonnestraling en er moesten gateways komen die de data ontvangen en naar de server sturen die er ook nog moest komen. Maar na 1,5 jaar hingen er dan toch acht meetkastjes in de stad. Niet de 100 die Sandra in haar visioen voor ogen had, maar alles werkte!!!

Langzaam kwamen er steeds meer meetkastjes. Burgers kwamen ze solderen en hingen ze op in hun tuin of staatkant. Er kwamen ook bijeenkomsten, elke 21 van de maand. Die werden goed bezocht. 

Maar toen kwam corona. De bijeenkomsten mochten niet meer, de workshops meetkastje solderen ook niet. Ook hadden Harmen en Diana het druk met een nieuwe plek voor de WAR. Alles zakte langzaam in. Nu moet alles weer uit het slop getrokken worden. Maar wie doet wat? Het is de bedoeling dat het een netwerk is waar meerdere mensen een bijdrage aan leveren. 

Sandra haar doel is bewustwording bij de burgers. Harmen en Diana willen het zo wetenschappelijk mogelijk met burgerwetenschap. Dat botst niet. Door het serieuze karakter krijgen burgers data waarmee ze goed met de gemeente kunnen praten. Warmte in je tuin of straat is niet meer een subjectief iets maar heeft nu ook gemeten data.

Iedereen die een meetkastje heeft gemaakt en heeft gemeten heeft meer bewustzijn gekregen over zijn omgeving. Dat de meetkastjes in elke tuin anders hangen, verschillende hoogte en wel en niet in de schaduw, dat maakt niet uit voor het bewustzijn.

Nieuwe ideeën ontstaan als het open is. Daarom heeft MeetJeStad geen doel dat gehaald moet worden. Dit levert op dat er nu verschillende andere sensoren worden ontwikkeld. Zo hebben de nieuwere meetkastjes ook een fijnstof sensor. En je kan nu ook een meetkastje maken die ipv fijnstof een bodemsensor erbij heeft die meet hoe vochtig de grond is. Er zijn nu ook experimenten bezig met geluid in de bodem meten. Dan hoor je of er leven in de grond is. Dit zou niet ontstaan zijn als MeetJeStad een op voorhand vastgesteld doel had. Dan zou het bij temperatuur meten gebleven zijn.

De gemeente begrijpt gelukkig het proces. Sandra legt geen verantwoording af met cijfers maar met verhalen. De gemeente heeft nu een abonnement voor 4 jaar. Zodat meetjestad verder door kan ontwikkelen. En het mooie is er hangen nu alweer tegen de 50 meetkastjes terwijl in januari waren er nog maar 26. De groei zit er weer in.