Groene Daken

languages: ennl

We zijn vorig jaar begonnen met een nieuw onderdeel van Meet je Stad: het meten aan groene daken. Eigenaren van een groen dak meten wat de effecten daarvan zijn. Koelt het echt? Neemt het veel water op? Draagt het bij aan de biodiversiteit? 

Iedereen met een groen dak of met het plan om een groen dak aan te leggen kan meedoen, maar natuurlijk kunnen mensen zonder groen dak meehelpen met het bedenken van een meetplan of de ontwikkeling van de meetopstelling.

Zoals altijd bij Meet je Stad kunnen deelnemers zelf in een workshop hun eigen sensoren in elkaar solderen. De workshops zijn voor iedereen te volgen, van absolute beginner tot gevorderd soldeerder. Meet je Stad levert alle materialen en gereedschappen. Wil je meedoen aan een workshop? Kijk dan op de workshop pagina voor de exacte data en aanmelden. 

Wil je meedenken over de opstelling, de analyse van de data? Stuur even een email naar meedoen@meetjestad.net als je geinteresseerd bent, of kom op de 21e van de maand naar het maandelijkse overleg.


Waar vind je jouw data?

Zoals voor elke sensor geldt kun je je data inzien op de website. Dat kan op een paar manieren, afhankelijk welke metingen je in wil zien.

Temperatuur en de luchtvochtigheid boven het dak

  •  de kaart: als je op meetjestad.net op de kaart van je stad klikt kun je inzoomen op de plek waar je sensor staat. Dan klik je op je sensor en zie je een grafiekje van de data van de afgelopen dag, en daaronder het bericht: go to data. Als je daarop klikt krijg je een lijst te zien met alle metingen van jouw sensor. Je kunt die lijst ook direct zien door in je browser het volgende adres in te voeren: https://meetjestad.net/data/sensors_recent.php?sensor=299&limit=50, waarbij je de 299 moet vervangen door jouw sensornummer. Dat nummer vind je op je station.
  • ook op de kaart en door op je sensor te klikken kun je kiezen voor sensor status. Je komt dan op een pagina terecht die je meer informatie geeft over hoe goed je sensor het doet, en die een grafiek laat zien van wat je sensor aan waardes geeft. Je kunt naast die grafiek klikken op dag, m=week, maand of jaar, en kiezen of je alleen temperatuur wilt zien of ook luchtvochtigheid. Deze pagina kun je ook direct bereiken via https://meetjestad.net/node/299, waarbij je 299 moet vervangen door jouw sensornummer.

Vochtgehalte in het groene dak en de temperatuur van het dak

  • Deze metingen zitten nog niet standaard in de data-tabel of de grafiekjes die je via de kaart kan inzien. De grafieken voor jouw sensor-nummer vindt je op deze pagina. Klik daar op het nummer van jouw sensor om de grafieken te zien. Daar kun je zien wat het percentage vocht in het groene dak op dit moment is en deze vergelijken met bijvoorbeeld de regenval van de afgelopen tijd. De actieve sensoren zijn ook te zien op de kaart. Als jouw sensor hier nog niet op staat kan het zijn dat de grafieken nog niet zijn aangemaakt. Je kan dan wel al de ruwe data inzien. Kopieer dan de link hieronder en vervang het dikgedrukte getal aan het einde voor het nummer van jouw meetkast.

    https://meetjestad.net/data/sensors_recent.php?sensors=2056

    Als er geen nieuwe data in deze tabel (meer) binnenkomt, kan het zijn dat er iets fout is met de sensor. Je kan dan kijken in de element kanaal van Meet Je Stad (https://riot.im/app/#/room/#meetjestad:matrix.org) of er een soortgelijk probleem eerder is gemeld, of een vraag stellen aan de andere deelnemers.