Sahara stof zaterdag 30 maart 2024

languages: ennl

door Marjolein van der Veen   2 april 2024

20240415 Sahara zand foto.JPG

Wauw, wat een felle kleuren!!! Snel een foto maken. Maar hoe komt het zo fel?
Door Sahara zand in de lucht.
Oh, kijken wat onze fijnstof meetkastjes aangeven!!!

Maar zo simpel werkt het niet, vertelde meteoroloog Robert Mureau.

Saharazand komt uit de Sahara, dat wel. Maar de korrels zijn zo klein dat het geen zand is maar stof. Door zandstormen in de Sahara komt het stof hoog in de lucht, 5 tot 10 km waar luchtstromen het stof richting Europa meenemen.

Het stof hoog in de lucht verstrooit het blauwe licht waardoor vooral het rode en oranje licht zichtbaar blijft. Dit zie je als de zon lager komt te staan. Dan moet het zonlicht een langere weg afleggen door het stof waardoor je het verschil opmerkt. Dat geeft de extra gekleurde zonsop- en ondergangen.

20240330 Saharazand grafiek.jpg

Onze meetkastjes staan gemiddeld op 2 meter hoogte. Die meten het stof pas als het naar beneden komt. Dat gebeurt als het regent. Daardoor klopt het dat de meetkastjes geen verhoogde waarden maten tijdens de zonsondergang, want toen was het droog. Later ging het wel regenen. De meetkastjes hebben daardoor wel wat gemeten.

Joost Wesseling, medewerker RIVM en deskundige op het gebied van fijnstof in de atmosfeer, vertelde: Er zit best een grote spreiding in de resultaten van de verschillende modellen die samen het CAMS-ensemble vormen. Ik zie bij CAMS en op het meetnet überhaupt geen indrukwekkende waarden langskomen. Bedenk dat de kleuring van de zonsondergang vooral door stof hoger in de atmosfeer wordt veroorzaakt.

Op deze site https://atmosphere.copernicus.eu/charts/packages/cams/  staan actuele voorspellingen over aerosolen, fijnstof, CO2, methaan, UV, Ozon, branden, enz.

20240415 Sahara zand kaart Dust Aerosolen.jpg

Bij aerosolen kan je dust aerosolen kiezen en dan krijg je voor zaterdag ochtend deze kaart.

20240415 Sahara zand kaart Fijnstof P10.jpg

Bij Particulate matter kan je fijnstof P10 kiezen en dat geeft deze kaart:

Volgens de kaarten kwam er wat, inderdaad niet spectaculair veel zoals Joost Wesseling zei, Saharastof op zaterdag tussen de middag over Nederland. Maar volgens de gekleurde zonsondergang was niet meteen alles verdwenen. Vrijdag avond was er ook al een mooie zonsondergang. De zonsopkomst van zaterdag heb ik gemist. Dus of die extra rood was dat weet ik niet.

Ook zondag 7 april was er Saharazand in de lucht.
https://www.nu.nl/nujij/6308227/spectaculaire-zonsondergang-door-saharastof-in-de-lucht.html