Welkom bij Meet je Stad

talen: ennl

Meetkoppel 2020 komt eraan!

Op 25 en 26 januari organiseren we weer een Meetkoppel, de jaarlijkse unconference voor en door mensen die zelf hun omgeving in kaart brengen.

Er komen mensen van verschillende meetinitiatieven bij elkaar, waaronder ook deelnemers van Meet je Stad in noorwegen.

De website is nu online, dus meld je aan! Je kunt eventueel ook zelf een bijdrage leveren aan het programma, door een workshop, lezing, demonstratie, brainstorm of wat dan ook aan te melden. Kijk op www.koppelting.org en doe mee!

Wat is Meet je stad?

Er wordt veel gesproken over klimaatverandering en over de gevolgen daarvan voor Nederland. Maar wat betekent het voor Amersfoort? Begin 2015 is Meet je stad! gestart met het meten van klimaat. Inwoners doen metingen naar temperatuur en luchtvochtigheid in hun eigen leefomgeving, en onderzoeken de gevolgen en beleving van klimaatverandering in de stad Amersfoort.

Hoe warm is het in jouw straat? En een paar straten verderop? Hoe kunnen we per wijk bepalen wat er nodig is om in de toekomst zo weinig mogelijk negatieve gevolgen van klimaatverandering te ondervinden? Heb je last van wateroverlast of hitte? Misschien kun je samen met anderen uit de buurt of met de gemeente voor meer groen in je wijk zorgen zodat het water wordt opgenomen bij hevige regen, en de straat koeler blijft bij hitte.

Oproep: we zoeken redacteuren, schrijvers, fotografen, vormgevers.

De website van MeetjeStad heeft als doel iedereen die met het project meedoet en mensen van daarbuiten goed te informeren over wat we doen en wat we willen gaan doen.

Wil je meedoen als redacteur, als schrijver van stukken, als fotograaf of als vormgever: meld je dan alsjeblieft. We organiseren dan een aantal bijeenkomsten waar we (na brainstorm of instructie als dat nodig is) aan de slag gaan om het voor de lezers makkelijker & interessanter te maken.

Neem alsjeblieft contact op met: meedoen@meetjestad.net


Nieuws

Meet je Stad nummer 6 in de Duurzame 100!

Meet je Stad staat dit jaar in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Trouw brengt al jaren ieder jaar een lijst uit van de duurzaamste mensen of initiatieven. Dit jaar waren er meer dan 400 nominaties en is Meet je Stad op een indrukwekkende zesde plaats geeindigd.

De jury koos Meet je Stad vooral uit vanwege de lange termijn opbrengsten van een project dat mensen de gereedschappen aanreikt om een wezenlijke invloed te hebben op hun omgeving.

We zijn heel blij met deze landelijke erkenning. Het artikel dat in de Trouw stond over Meet je Stad vind je hier: verhalen.trouw.nl/duurzame100 .

duurzame100nummer6.jpg

Fijnstof meten?

Ja, het project hiervoor is in 2018 gestart. We hebben nu (oktober 2019) bereikt:

  • herontwerp van de PCB (printed circuit board)
  • prototype van het vernieuwde dataprotocol werkt, dit biedt de mogelijkheid het meetplatform uit te breiden met diverse andere sensoren, zoals voor geluid, water, licht en dergelijke.
  • we hebben een fijnstofsensor gekozen (Sensirion SPS30)

De volgende stappen zijn:

  • sensor goed integreren op PCB en testen/calibreren
  • met deelnemers focus bepalen voor data analyse
  • Plan maken voor eerste kleine serie (4e kwartaal 2019)
particulate-matter-pm-sensor-sps30-sen-15103-4fd.jpg

Bergen in Noorwegen doet ook mee met het klimaatdeel!

Sinds 2018 zijn Diana, Harmen en Matthijs al diverse malen op bezoek geweest in Bergen, Noorwegen om daar een groep op te zetten die hetzelfde doel heeft als wij in Amersfoort: inzicht krijgen in weer en klimaat. Het resultaat is dat er ook nu in Bergen een aantal meetkastjes iedere 15 minuten de temperatuur en luchtvochtigheid meet en doorgeeft.

De mensen in Bergen, Noorwegen hebben een verbetering van de GPS sensor ontwikkeld, dat is met de bergen (met kleine letter "b") in Noorwegen nodig. Daarnaast testen ze ook een fijnstofsensor.


Wil je ook een blog schrijven?

Kijk hier op de pagina Doe mee!

Bekijk grote kaart