klimaatdag2016

talen: ennl

Symposium over de gevolgen van klimaatverandering in Amersfoort

Op zondag 6 maart organiseerde Meet Je Stad een klimaatdag over veranderingen in het klimaat voor Amersfoort voor iedereen met interesse in het weer, de natuur, de stad en het klimaat. De dag was een mooie combinatie van interessante sprekers, met daarnaast leuke workshops, activiteiten en een markt met verschillende verwante initiatieven uit de stad. Hieronder is het programma te zien en zijn de slides van de presentaties te downloaden.
datum: zo 6 maart 2016
plaats: De WAR, Geldersestraat 6 te Amersfoort
tijd: 13:00 - 17:00
entree: gratis

13:00 - 14:00 Klimaat en de stad [SpullenLab]

Inleiding Meet je Stad

Meet je Stad is een burgerinitiatief dat probeert klimaatverandering op heel lokaal niveau te betrappen. Hoe doen we dat en hoe kun je meedoen?

COP21

In november 2015 bereikte de wereld een accoord over het voorkomen van onomkeerbare ernstige klimaatverandering. Linda Carton was er bij en vertelt over wat er daar is afgesproken en hoe dat in z'n werk ging.
download presentatie

Paul Camps - Hoe werkt klimaatadaptatiebeleid?

De gemeente Amersfoort heeft natuurlijk een visie over klimaatadaptatie. Paul Camps vertelt wat de gemeente zoal doet en hoe een project als Meet je Stad daarbij kan helpen.
download presentatie

Dimitri van Dam - Wat is het waterschap

Dimitri van Dam werkt voor het waterschap Vallei en Veluwe. Hij vertelt wat het waterschap doet en wat hem daaraan fascineert.
bekijk presentatie

14:00 - 15:00 Sensoren [SpullenLab]

Andries Lohmeijer - Sensoren en elektronica

Hoe werken de sensoren waarmee het klimaat gemeten kan worden, en waar moet je allemaal rekening mee houden wanneer je een sensor een jaar lang in de buitenlucht wilt laten functioneren?
download presentatie

Joost Wesseling - Meer dan klimaat

Op het netwerk van Meet je Stad zou je behalve klimaatgegevens ook bijv. fijnstof en geluidsoverlast kunnen meten. Joost Wesseling van het RIVM vertelt over het hoe en waarom van deze metingen.
download presentatie

LoraWAN / The things network

LoRaWAN is een nieuw draadloos protocol waarmee sensoren energiezuinig en over grote afstand hun gegevens kunnen doorsturen. Hoe werkt dit systeem en wat kun je er allemaal mee?
download presentatie

15:00 - 16:00 Flora [FabLab]

Klimaat en natuur

Klimaatverandering heeft invloed op de hele natuur. Maar hoe dan precies? Welke effecten heeft het op vogels, planten, insecten etc.?

Luc Noordman & Cees van der Linden - Herkennen van soorten

Fenologie is de leer van het herkennen van soorten. Meet je Stad heeft een paar experts in huis die weten hoe je plantensoorten herkent en waar je op moet letten.

15:00 - 16:00 Verhalen [SpullenLab]

Cynthia Kurtz - Verhalend onderzoek - waarom en hoe

Vanuit de VS, live via een videoverbinding. Cynthia ontwikkelde participatief narratief onderzoek (PNI) vanaf de jaren negentig binnen IBM. Ze heeft uitvoerig over PNI gepubliceerd en kan er levendig en aansprekend over vertellen. Wil je weten waar het vandaan komt? Welke principes eraan ten grondslag liggen en waarom je er überhaupt aan zou beginnen? Dit is je kans!
download presentatie

Verhalen binnen Meet Je Stad - Gerben Bruins

De verhalengroep vertelt over hoe zij verhalend onderzoek inzetten voor Meet Je Stad. Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan goede manieren om mensen te laten vertellen over het klimaat in hun eigen leefomgeving. Dit jaar willen we graag de boer op en heel veel verhalen ophalen onder Amersfoorters.
download presentatie

16:00 - 17:00 Workshops

Flora-observatie wandeling

Luc Noordman en Cees van der Linden nemen je mee op een wandeling in de omgeving van De WAR, op zoek naar de plantensoorten waar het team van Meet je Stad nieuwsgierig naar is. Onderweg kun je mooi je observaties delen op de website van Meet je Stad!

Excursie waterschap

Amersfoort is een spannend gebied als het gaat om water en rivieren. Al het water van de Gelderse Vallei passeert de stad voor het via de Eem kan worden afgevoerd. In de directe omgeving van De WAR heeft het waterschap een aantal peilplekken, stuwen en andere bezienswaardigheden. Als je altijd al benieuwd bent geweest naar waar dit allemaal voor dient is deze wandeling iets voor jou.

Verhalenexpeditie

Voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat andere mensen nu eigenlijk beweegt. Ga met de verhalengroep op expeditie, verzamel verhalen en we kijken ter plekke wat we van de opgehaalde verhalen kunnen leren.

Sensorbouwen

Het sensorenteam van Meet je Stad heeft nu een jaar onderzoek gedaan naar sensoren om klimaatverandering mee te meten. In deze workshop leer je zelf de elektronica te bouwen om een sensor uit te lezen en de gegevens draadloos te versturen.

13:00 - 17:00 doorlopend

Markt

De hele middag is er een markt waar je terecht kunt met vragen over hoe jij een bijdrage kunt leveren, welke plantensoorten je kunt kiezen voor je tuin, wat er in andere steden gebeurt, hoe een klimaatbestendige stad eruit ziet en wat we nu daadwerkelijk waarnemen aan verandering.